ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΟΙ ΠΙΟ ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

  • Πόσο είναι τα δίδακτρα στα Δημόδια ΙΕΚ;

Απάντηση: Είναι  Δωρεάν

  • Πόσο διαρκεί η φοίτηση;

2 έτη(4 εξάμηνα) σύν ένα εξάμηνο  πρακτική. Η πρακτική  μπορεί να γίνεται και κατα την διάρκει του 3 κ 4 εξαμήνου

  • Τι ώρες διεξάγονται τα μαθήματα;

Απογευματινές (μετά τις 2)

  • Τα μαθήματα είναι υποχρεωτικά και πόσες απουσίες μπορεί να κάνει κάποιος;

Ναι είναι υποχρεωτικά και δικαιούται ανά μάθημα μέχρι 15% των ωρών του μαθήματος.

  • Πότε αρχίζουν τα μαθήματα;

Στις 1 Οκτωβρίου και τελειώνουν 30 Ιουνίου. Το χειμερινό εξάμηνο ολοκληρώνεται 15 Φεβρουαρίου.

  • Πότε ξεκινά η διαδικασία των εγγραφών;  

Για το χειμερινό εξάμηνο οι εγγραφές, οι ανανεώσεις εγγραφών και οι κατατάξεις  πραγματοποιούνται από την 1η Σεπτεμβρίου έως την 30η Σεπτεμβρίου εκάστου έτους, ενώ οι εγγραφές για τις ειδικότητες που πραγματοποιούνται το εαρινό εξάμηνο πραγματοποιούνται από την 15η Ιανουαρίου έως και την παραμονή έναρξης του εαρινού εξαμήνου εκάστου έτους

  • Πώς γίνεται η  Επιλογή Καταρτιζομένων στα Δημόσια ΙΕΚ 

    1. Ο Διευθυντής Διά Βίου Μάθησης (Δ.Δ.Β.Μ.) ανακοινώνει πίνακα με τις ειδικότητες που θα λειτουργήσουν στα ΙΕΚ ευθύνης της Περιφερειακής Ενότητας τουλάχιστον τρεις (3) ημέρες πριν από την ημερομηνία υποβολής αιτήσεων των υποψηφίων και σύμφωνα με το Ν. 4186/2013.
    2. Οι υποψήφιοι καταρτιζόμενοι προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής, υποβάλλουν σε ειδικό πληροφοριακό σύστημα αίτηση συμμετοχής, στην οποία θα αναγράφονται τα ονομαστικά στοιχεία, τα στοιχεία ταυτότητας, το ΑΜΚΑ και η διεύθυνση κατοικίας του υποψηφίου, καθώς και η σειρά προτίμησης των ειδικοτήτων που πρόκειται να λειτουργήσουν στο ΙΕΚ.
    3. Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων επιλογής, ανακοινώνονται από τις Δ.Δ.Β.Μ. πίνακες αξιολόγησης ανά ειδικότητα - τμήμα ? ΙΕΚ. Όσοι υποψήφιοι κέκτηνται δικαιώματος εγγραφής, σύμφωνα με τους πίνακες αξιολόγησης, υποχρεούνται να προσκομίσουν στο ΙΕΚ που έχουν επιλεγεί τα δηλωθέντα στην αίτησή τους απαραίτητα δικαιολογητικά.
    4. Οι τελικοί επιλεγέντες, υποχρεούνται να προσκομίσουν κατά την οριστική τους εγγραφή στο ΙΕΚ που έχουν επιλεγεί τα δηλωθέντα στην αίτησή τους απαραίτητα δικαιολογητικά.

  • Πως γίνεται η μοριοδότηση των υποψηφίων καταρτιζομένων

    Για τη μοριοδότηση των υποψηφίων καταρτιζομένων λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα: α) Ο βαθμός του τίτλου σπουδών, ο οποίος απαιτείται για την εισαγωγή στο ΙΕΚ. Τα μόρια που δίνει ο τίτλος είναι τόσα όσα ο γενικός βαθμός, με μετατροπή του κλασματικού μέρους σε δεκαδικό. Σε περίπτωση που ο βαθμός του τίτλου σπουδών είναι εκφρασμένος σε διαφορετική από την εικοσαβάθμια κλίμακα, γίνεται αναγωγή του σε εικοσαβάθμια κλίμακα.
    β) Η τεκμηριωμένη με τα απαραίτητα δικαιολογητικά εργασιακή εμπειρία, σχετική με την ειδικότητα που επιθυμεί να καταρτιστεί, είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα ως εξής:
    I. Για προϋπηρεσία τριών (3) μηνών δύο (2) μόρια.
    II. Για προϋπηρεσία έξι (6) μηνών τρία (3) μόρια.
    III. Για προϋπηρεσία εννέα (9) μηνών τέσσερα (4) μόρια.
    IV. Για προϋπηρεσία δώδεκα (12) μηνών έξι (6) μόρια.
    γ) Η εγγύτητα της ημερομηνίας κατάθεσης της αίτησης του υποψηφίου καταρτιζομένου με την ημερομηνία αποφοίτησης του από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ως ακολούθως:

    I. Για διάστημα ενός (1) έτους από την ημερομηνία αποφοίτησης δέκα (10) μόρια
    II. Για διάστημα δύο (2) ετών από την ημερομηνία αποφοίτησης επτά (7) μόρια
    III. Για διάστημα τριών (3) ετών από την ημερομηνία αποφοίτησης πέντε (5) μόρια
    IV. Για διάστημα άνω των τριών (3) ετών από την ημερομηνία αποφοίτησης δύο (2) μόρια
    δ) Η ιδιότητα του πολύτεκνου γονέα ή του τέκνου πολύτεκνης οικογένειας, όπως αυτή αποδεικνύεται από πιστοποιητικό Δήμου ή επίσημο έγγραφο της ένωσης Πολυτέκνων Ελλάδας, πέντε (5) μόρια.
    ε) Η ιδιότητα τρίτεκνου γονέα ή τέκνου τρίτεκνης οικογένειας, όπως αυτή αποδεικνύεται από πιστοποιητικό Δήμου, τρία (3) μόρια.
    ζ) Η ιδιότητα του προστάτη ή του τέκνου μονογονεϊκής οικογένειας τρία (3) μόρια.
    η) Ειδικά οι ελληνοκύπριοι από τα κατεχόμενα της Κύπρου ή τα μέλη της Ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας μπορούν να εγγράφονται στα δημόσια ΙΕΚ σε καθορισμένο ποσοστό επί της εκάστοτε καθορισμένης δυναμικότητας των τμημάτων, σύμφωνα με απόφαση των Δ.Δ.Β.Μ. και με βάση τα οριζόμενα στην Υ.Α. Δ/13074/7.6.00 (ΦΕΚ 780/23-6-2000), όπως εκάστοτε ισχύει

  • Πότε γίνονται οι αιτήσεις για μεταγραφές .

Από την 1η Σεπτεμβρίου έως και την 20η Σεπτεμβρίου εκάστου έτους.

  • Πότε γίνονται οι αιτήσεις για κατάταξη

(Δηλαδή αποφοίτων ΙΕΚ που επιθυμούν να παρακολουθήσουν άλλη συναφή ειδικότητα και να απαλλαγούν από τα μαθήματα που έχουν διδαχθεί) .Κατά την περίοδο των εγγραφών. Για το χειμερινό εξάμηνο από την 1η Σεπτεμβρίου έως την 30η Σεπτεμβρίου εκάστου έτους.

Additional information